Den beste behandlingen for Pigmentflekker (Hypopigmentering, hyperpigmentering og melasma)

Når det gjelder pigmentflekker er det viktig å skille mellom det som er tap av pigmentering som gir lyse flekker på huden kalt hypopigmentering og det som er overaktive melanocytter som gir mørke flekker på huden kalt hyperpigmentering.

Behandling med dermaroller

Den eksakte årsaken til at dermarollere kan behandle hyperpigmentering er enda ikke helt kjent. I studier med dermaroller foreslår de og tror at årsaken er fordi en dermaroller behandling kan normalisere signaliseringen mellom keratinocyttene (overhudceller) som er en gruppe celler som finner i overhuden og melanocytter (pigmentceller) som også finnes i overhuden (epidermis) i basalcellelaget. Melanocytter produserer det svarte pigmentet melanin  som gir huden  farge.  Så det er ganske enkelt en regulerende prosess som vil regulere funksjonen til disse bestemte cellene som produserer melanin som kontrollerer pigmenteringen av hudoverflaten, det er derfor dermaroller behandlingen kan hjelpe og forbedre mange tilfeller av hyperpigmentering.

Melanocyttene ligger veldig nært hudoverflaten så du trenger ikke lange nåler for å nå ned til dem. 0.5 mm dermaroller er ofte nok men noen kan også vurdere en 0.75 mm. I klinikk så har det vist seg at 1 mm gir best resultat på pigmentflekker men det er ikke nødvendig å starte med en rulle eller stempel på 1 mm. Du kan f.eks først gå for en rulle på 0.5 mm for så å senere kjøpe et stempel på 1 mm som du kun bruker lokalt på pigmentflekkene om du ønsker det. Som tilbehør til behandling av pigmentflekker er White Lotus Scar serum veldig bra. Dette er det serumet som også brukes i klinikkbehandlingen for pigmentflekker, og er det eneste på markedet som faktisk også er til profesjonelt bruk. Serumet inneholder en base av grønn te olje blandet med urter som vil hjelpe på å jevne ut hudtonen.

Andre produkter som du kan bruke for å jevne ut pigmentflekker grunnet solskader er Vitamin C serum, Vitamin A serum og Exfoliating serum. Bruk Vitamin C serum om morgenen. På kvelden bruker du enten Exfoliating serum eller Vitamin A serum. Det er viktig at produktene masseres godt inn i huden for å forsikre at de penetrerer og absorberes godt. Du kan bruke fuktighetskrem eller ansiktsolje på toppen av serumene.

Det er essensielt å bruke solbeskyttelse daglig på de misfargede områdene. Misfarging er normalt et resultat av skadede melanocytter (melanin produserende celler), på grunn av overeksponering av sol. Disse skadede melanocyttene blir da overaktive som gjør at de overproduserer melanin på noen områder. Det er mulig å dramatisk lysne denne misfargingen, men mye av misfargingen kommer ofte tilbake når du begynner å sole deg i lengre perioder om gangen fordi de skadede melanocyttene igjen blir overaktive.

Hypopigmentering (hvite/lyse flekker i huden)

Det er anslått at 1-2 % av befolkningen (ca 50.000 i Norge) har hypopigmentering i en eller annen form. En kjent hudsykdom som gir slike flekker er vitiligo som mange kanskje husker at Michael Jackson hadde. Flekkene er lyse (melkehvite) og kommer som et resultat av bortfall av de cellene som produserer fargepigmenter i overhuden (melanocytter som produserer melanin).

Når det gjelder hypopigmentering (lyse flekker grunnet tap av melanin) så er det ofte lettere å behandle enn hyperpigmentering. Med mindre hypopigmenteringen er en sekundær tilstand til autoimun sykdom som ved feks. addisons sykdom, i disse tilfellene kan man forvente seg mindre effekt fordi du kun behandler hudoverflaten og ikke den underliggende årsaken.  Men i andre tilfeller av hypopigmentering så kan man oppnå gode resultater ved dermaroller behandling nettopp fordi det stimulerer og balanserer melanin produksjonen.

Pigmentflekker ved graviditet (Melasma)

En annen tilstand vi ofte får spørsmål om er melasma som er pigmentforandringer som er veldig vanlig blant gravide. Melasma en relativt lite forstått tilstand på alle måter også i vitenskapen. Mange lurer på om en dermaroller behandling kan hjelpe på melasma og sannheten er både ja og nei. I noen tilfeller har det gitt gode resultater med melasma i klinikk da med en 0.5 mm rulle. Men i andre tilfeller så er melasma veldig utforutsigbar slik at en enkel krem eller i denne sammenhengen dermaroller kan i enkelte tilfeller forværre tilstanden. Det er derfor vi anbefaler at før du starter med en full behandling så gjør du en liten test på et lite område og rull dette området over periode på noen uker eller måneder for å forsikre deg at du oppnår de ønskede resultatene med behandlingen. Hvis du ser forbedringer på dette området så er sjansene store for at du vil få gode resultater med behandlingen, men ALLTID sjekk først.

 

Håper dette innlegget hjalp deg i å få et litt bedre bilde av hvordan du kan behandle pigmentforandringer hjemme på en god måte. Om du har noen spørsmål så er vi tilgjengelig på chat og mail, du kan også legge inn en kommentar i kommenterfeltet nedenfor.

Om Stine

Jeg har siden en ung alder jobbet innen skjønnehetsbransjen og har gått skole og kurs innen makeup, hudpleie, negldesign, kopping og dermarulling. Som hovedfokus har jeg naturlig og økologisk hudpleie, kroppspleie og sminke som også er bærekraftig. Jeg interesserer meg også for en sunn livstil, kosthold og meditasjon.

Legg igjen en kommentar