Faste-imiterende diett kan redusere biologisk alder og hjelpe deg å leve lengre

Med slike løfter så måtte jeg jo bare prøve.

En faste som lar deg spise høres kanskje ut som et oksymoron men la meg forklare litt nærmere.

Faste-imiterende diett (FID) (også kalt «fasting mimicking diet», FMD og longevity diet) er utviklet for å simulere en fem-dagers vannfaste, det gir deg derfor alle fordelene som en slik vannfaste gir mens du faktisk spiser… litt iallefall. 

De siste årene har vi sett en stor økning i interessen for fasting, spesielt periodisk faste eller intermittent fasting. I en slik faste faster du i perioder av dagen, det vil si du faster eksempelvis 16 timer hver dag og spiser da alle måltidene fordelt i et tidsvindu på 8 timer. En slik faste har mange fordeler og fordelene økes ofte jo større tidsrommet på fasten er. Det hevdes at de store helsegevinstene først starter etter 16 timer. Det man vet er at for å oppnå autofagi (engelsk: autophagy) så må det gå minimum 16 timer, men de helt store resultatene vil man ikke se før mellom 24 og 48 timer har gått. Man kan si denne prosessen er en cellulær resirkulering, der gamle celler blir brutt ned til fordel for nye friske celler. Autofagi spiller viktige roller i celleoverlevelse og vedlikehold og skjer kontinuerlig i kroppen, men øker når kroppen er under stress, som under faste, trening, sauna eller isbad.

Dessuten skjer det andre prosesser i kroppen når man faster i lengre perioder som at kroppen selv starter produksjonen av stamceller. For stamcelle aktivering ser det ut som det er de lengre fastene som gir de gode resultatene men å faste over flere dager er vanskelig å fullføre for de aller fleste. Det var også dette Dr Valter Lango oppdaget. Dr Valter Lango skulle forske på fem-dagers vannfaste men det  var en umulig å få pasientene til å fullføre en slik faste, derfor måtte Dr. Lango tenke utenfor boksen som resulterte i en diett som over fem dager kunne simulere en fem-dagers vannfaste med alle helsegevinster det også gir. Dr Valter Lango som utviklet dietten for over 20 år siden, den gang da som en standardisert diett for mennesker med kreft som kunne brukes i kliniske studier.

Personer som gikk igjennom tre sykluser av en fem-dagers fasteimiterende diett viste en reduksjon i meridian biologisk alder på 2 1/2 år

«Fasteimiterende diett (FID) vil gjøre systemet yngre, og ved å gjøre systemet ditt yngre så blir det også mer funksjonelt,» forteller professor Dr Valter Longo, direktør for USC Longevity Institute. «Det reparerer virkelig problemet fra roten, i stedet for å bare maskere symptomene ved å sette på et plaster.»

Et fem-dagers faste-kitt for denne dietten markedsføres nå under navnet ProLon, dette inneholder: energibarer, energi-drikker, supper, snacks og multivitaminer for å komplimentere fasten . Du kan finne ut mer om ProLon på denne siden, dette er EU siden til ProLon og det var denne jeg bestillte mitt kit fra og jeg fikk ingen ytterligere utgifter enn det jeg betalte til ProLon.

Kittet fra ProLon har jeg kjøpt og skal teste ut neste mnd. Man kan nemlig bare utføre en slik faste i måneden, denne måneden skal jeg teste ut sammen med min mor DIY metoden som er beskrevet i boken famdagers nullstilling av  Inge Lindseth og Susann Stave, utgitt av FRISK forlag. Boken frister med at faste hjelper kroppen med å fornye celler, reparere vev og redusere betennelser.  Man kan spise fire måltider fra frokost til kvelds, du får i deg akkurat nok slik at kroppen får den næringen den trenger men akkurat for lite slik at kroppen tror at den faster. Boken kommer med komplette menyer samt viktig informasjon du trenger for å fullføre en slik faste.  Har du erfaring med fasteimiterende diett? Så kom gjerne med din erfaring.

I podkasten til Dr Anette Dragland (Leger om livet episode 92) er forfatteren av boken Inge Lindseth gjest. Det er en veldig spennende episode som handler om nettopp fasting, fasteimiterende diett, autofagi og biologisk aldring, klikk her om du ønsker å høre denne episoden.

Jeg har tidligere gjort fire slike faster fra denne boken så jeg har fått litt erfaring med det før jeg nå skal gjøre fasten med min mor som skal komme på besøk i en uke. Hun hadde kanskje sett for seg vin og cafebesøk men tror nok hun vil se nytten av denne fasten etter de fem dagene med faste er over. Jeg liker virkelig følelsen jeg får etter fasten er overstått, underveis kan det være ganske tøft men etter første fasten så vet jeg at når alt er over er det virkelig verdt det.

Fasten er delt opp slik at dag 1 er dagen du forbereder kroppen på fasten derfor er menyen på dag en litt annerledes enn dag 2-5. Mens menyen på dag 1 er på omlag 1000 kalorier så er menyene på dag 2-5 på rundt 700 kalorier. Boken har flere menyer du kan benytte deg av, og du kan faktisk bytte mellom menyene, men det som er viktig er at da må du faktisk bytte ut hele dager. En ting til, siden dag 1 har flere kalorier så kan man ikke bytte ut dag 2-5 med dag 1. 

En feil jeg klarte å gjøre i en av mine faster var at jeg byttet og valgte fritt mellom måltidene på de forskjellige dagene, og det skal man ikke gjøre. Hver dag er satt opp til å inkludere akkurat så mye som du trenger og om du bytter slik kan du risikere å få i deg litt for mye slik at du går ut av fastemodusen du er i. Det er vi jo ikke interessert i, du ønsker jo full effekt for innsatsen og da er det bare å følge reglene og vente på resultatene.

Av dagene i fasten så er dag tre den vanskeligste men etterhvert som du får erfaring med denne fasten så blir den også lettere å fullføre. Du venner deg til hvordan det føles underveis og kanskje etterhvert så begynner du å glede deg til neste gang du skal faste, for det gjør faktisk jeg. Du føler deg så ren etter fasten og du er også blitt litt lettere både i kropp og til sinns. 

For vektreduksjon anbefaler Dr. Lango en faste i måneden i tre måneder, man spiser selvsagt sunt og godt også mellom fastene for å få de beste resultatene, det må minimum gå 25 dager mellom hver faste. For ren vedlikehold av kroppen anbefaler Dr Lango at du fullfører fire faster i året, altså en i kvartalet. 

Ellers så er det to tilskudd som er anbefalt under fasten som tas fra dag 2 til dag 5, det ene er glyserol som skal hindre for mye tap av muskelmasse. Du har også Cystein, dette er anbefalt fordi dette hjelper på å stimulere autofagi i kroppen, noe som er ønskelig.

Jeg trener ikke som vanlig under fasten men jeg bytter den vanlige treningen med lette turer og 10 minutters lett styrketrening (samme øvelsene som er i cellulittprogrammet men da kun 10 minutter) og litt lette yogaøvelser. Hver morgen bruker også koppene på rumpe/lår/armer/ansikt samt går over områdene med Gua Sha etter jeg har påført White Lotus green tea facial oil, Dermaspa økologisk barbary fig seed oil eller Dermaspa økologisk Arganolje , dette gir virkelig en frisk glød og får meg til å føle meg litt ekstra våken og motivert. På dag tre av fasten bruker jeg dermaroller i ansiktet, dette for da er kroppen kommet til fasten som har bedret autofagi og produksjon av stamceller. Jeg prøver også å få inn noen ekstra runder med en lengre 60 minutters meditasjon i tillegg til den daglige 15 minutteren jeg gjør hver morgen. Slik egenpleie under fasten gir virkelig en ny giv og får fasten til å bli til en tid jeg virkelig setter av litt ekstra tid til bare meg.

Her kan du se en video med alle måltidene som inngår i fasten, jeg har de siste gangene valgt lilla meny fordi det er litt mindre matlaging da jeg jo enda må lage middag hver dag til resten av familien.

Om Stine

Jeg har siden en ung alder jobbet innen skjønnehetsbransjen og har gått skole og kurs innen makeup, hudpleie, negldesign, kopping og dermarulling. Som hovedfokus har jeg naturlig og økologisk hudpleie, kroppspleie og sminke som også er bærekraftig. Jeg interesserer meg også for en sunn livstil, kosthold og meditasjon.

Legg igjen en kommentar