Lavashak – De virale fruktrullene på TikTok

Lavashak har gått viralt på TikTok den siste tiden, disse herlighetene er persiske fruktruller som faktisk også er ganske sunne i tillegg. Her har du oppskriften pluss et tips hvis ønsker å bruke frossen bær/frukt. Jeg har i mange år laget sunne smoothie-ruller som egentlig er smoothie som jeg tørker i dehydrator før de deles opp i passelige stykker til matpakke eller som en liten dessert. Det lages ganske enkelt ved å lage en smoothie med ingrediensene du ønsker men hold tilbake litt av væsken. Her kan du bruke frossen frukt etter ønske. Så sprer du smoothien utover i et tynt lag på et brett med passende ark til dehydratoren, smør utover litt kokosolje på arket før du sprer utover blandingen, bruk ønsket temperatur (under 45 grader). Smør deg med tålmodighet for dette har rundt 14 timer.

Du kan også bruke stekovnen, det går naturligvis raskere, ta isåfall et stekebrett med bakepapir som smøres lett med kokosolje og sett det inn i stekovnen på 100 grader til du ser kantene løfte seg litt, dette tar ikke lang tid og det er veldig avhengig om hvor tykt du har laget rullene men kan ta 3-5 timer. Lavashak er laget litt annerledes og prossessen tar litt kortere tid (4-5 timer) siden du istedenfor dehydrator, bruker stekovnen. Du må koke ingrediensene først før du bruker stavmikser eller blender og moser alt.

Ingredienser:

6-8 Store plommer eller andre frukter som fersken, kirsebær, epler.
0.5- 1 dl vann
en liten klype salt

Fremgangsmåte:

Vask frukten og ta ut steinene. Del opp alt til mindre biter. Ta alt fruktkjøttet i en kasserolle sammen med vann og salt, kok på lav varme i rundt 30 minutter. All frukten skal nå ha mistet sin form og falt litt fra hverandre og det hele har blitt litt tykkere. Nå kan du enten bruke stavmikser eller blender. Alt skal moses godt sammen slik at du får en flytende suppe uten klumper. Ta fram et stekebrett med bakepapir, smør på et tynt lag med kokosolje (for at ikke lavashaken skal sette seg fast)

Stek i ovnen på 100 grader i 4-5 timer, Lavashaken er ferdig når den henger sammen og du ikke får noe på fingrene når du tar på den. Hvor lang tid dette tar er avhengig av hvor mye vann du brukte og hvor mye vesker som er i blandingen, jo tynnere blandingen er jo lengre tid tar det å bli kvitt vesken.

Nå må du la Lavashaken avkjøle før du skjærer den opp i passe biter og ruller den sammen til små ruller. Tradisjonelt serveres Lavashak med Torshak som er en puremos av forskjellige frukter eller serveres den med granateple malases/saus eller Gheisi (tørket aprikos) for å maksimere den sure smaken. Lavashak kan være både surt og søtt, dette er avhengig av frukten du bruker.

Om Stine

Jeg har siden en ung alder jobbet innen skjønnehetsbransjen og har gått skole og kurs innen makeup, hudpleie, negldesign, kopping og dermarulling. Som hovedfokus har jeg naturlig og økologisk hudpleie, kroppspleie og sminke som også er bærekraftig. Jeg interesserer meg også for en sunn livstil, kosthold og meditasjon.

Legg igjen en kommentar